kuchnia włoska w Krakowie

Najlepszą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, jaki idealnie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie w najwyższym stopniu właściwe? Na ogół jest tak, że najprawidłowiej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja Kraków centrum

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest wiele różnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak także Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, jakie nie smakowałaby dosyć przyzwoicie z serem, więc zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu poprawnego jako o okazji do tego, by spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Dodatkowo lżejsze czerwone wina z są następnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana czy też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *